miercuri, 13 aprilie 2011

Cafelele, cafele... frumoasele mele , cafele

Ethiopia Yirgacheffe , red cherry gradul 1
Cea mai cunoscuta zona producatoare de cafea din Ethiopia altitudine 1800-1900m , peste 660 kmp de plantatii si productie de peste 30 000 tone anual . Red cherry este un proiect Trabboca ( Olanda) prin care se proceseaza numai ciresele ajunse la maturitate deplina , recoltarea se face prin culegeri manuale succesive. Depulparea se face prin spalare. Este o cafea spectaculoasa  cu arome enzimatice de citrice , florala. Se recomanda consumarea rapida , aromele puternice dispar in scurt timp .
Ethiopia Sidammo , red cherry gradul 1
Zona este situata in partea central-sudica a Etiopiei , procesarea se face prin spalare iar uscarea se face pe paturi inaltate  odata cu sortarea manuala a boabelor. Are o corpolenta mai densa fata de yirgacheffe pastrand totodata aceleasi arome citrice la care se adauga un retrogust fin de zahar caramelizat. Recomandata pentru consumul la ibric .
Ethiopia Harrar
Este zona estica a Etiopiei de cultura preponderent islamica , multa vreme vasal al Regatului Kaffa.Cafeaua este verisoara salbatica a cafelei etiopiene fine , procesata uscat , nemecanizat toate operatinile facandu-se numai ochiul si cu mana si cu ce a lasat natura. Uscarea se face la soare. rezultatul este o ceasca salbatica , nu intotdeauna aceeasi,  plina de arome florale, condimentata si fructata cu un puternic caracter mocha.
Kenya Maywal AB
Situata in regiunea Nyeri la 20 km de parcul national Mount Kenya (5 199m) cafeaua kenyana a fost intotdeauna bine cotata datorita metodelor meticuloase de procesare , altitudinii inalte si miilor de mici fermieri care nepermitandu-si utilizarea de metode mecanizate si ingrasaminte , compenseaza prin sortari minutioase ale cafelei existand urmatoarele grade de screening si calitate: E, AA, AB ,C , T, TT. Cafeaua este stralucitoare , plina, cu aciditate mare si aroma de fructe de padure . Recomandata la filtru si frenchpress.
Yemen mocha Harazi
Cafelele din yemen sunt denumite Mocha datorita portului de unde pleaca prin golful Aden , nu are nici o legatura cu aroma de ciocolata. Toate sunt cafele naturale procesate uscat , traditional organice. Are o aroma profunda , complexa si unica de cereale dulci , cuisoare, putina scortisoara si nuci prajite nu intotdeauna aceeasi, cu corpolenta inegala, complet diferita in functie de gradul de prajire. Foarte recomandata pentru ibric , surprinzatoare la frenchpress si percolator.
Brazil Sul de Minas. Fazenda do Moinho
Cu 18 milioane de saci exportati in 2010 (ICO) Brazilia are 30% din cafeaua lumii. La cantitatile acestea confuziile legate de origini si sorturi sunt inerente. Santos nu exista ca sort, este un port la fel cum Rio este generic pentru arabica slaba calitativ, probabil amestecata cu robusta conilon. Pentru majoritatea prajitorilor obisnuiti este baza blendului de espresso. Sorturi de origine mai cunoscute si apreciate sunt Sul de Minas si Cerrado.Exista si in Brazilia  mici ferme cunoscute sub numele de Fazendas care produc o arabica spectaculoasa , insa in general nu se poate compara calitativ cu arabica crescuta la inaltime din America Centrala . Majoritatea cafelelor sunt procesate uscat printr-o metoda hibrida, fara fermentare. Aroma minunata o gaseste la peste o saptamana de la prajire , este extraordinar de efervescenta. Recomandata pentru espresso , uneori filtru.
Costa Rica Chirripo.Los Crestones. Calderon Family
Costa Rica este unul din marii producatori de cafea de specialitate, regiuni mai cunoscute fiiind West Valey si Tarrazu cu altitudini peste 1500m . Sortul pe care il propunem provine din zona Chirripo ,langa parcul national, cu altitudine de 1500-1700m. Aroma este delicata , medie, clasica ; o cafea cu gust si aroma de cafea ; putin dulce pe finish. Recomandata pentru orice tip de preparare.
Papua Noua Guinee .Agoga.Bourbon.
Cafeaua din Papua este neasteptata pentru o cafea indoneziana. Poate fi comparata cu cafeaua central americana de tip SHB sau SHG. Agoga este o cooperativa care lucreaza in sistemul Fairtrade oferind micilor cultivatori avantaje in schimbul productiei de mai buna calitate. Arabica bourbon are un caracter mai puternic decat Typica ( arabica obisnuita) . Aroma este usor exotica de mar verde cu o corpolenta densa si siropoasa. Recomandata pentru filtru si frenchpress.

Sumatra Blue Batak
Una dintre cele mai bune cafele indoneziene. Provine din zona Kopi din provincia Litong. Majoritatea plantatiilor cresc la umbra la altitudini cuprinse intre 1550-1650m. Fermentatia speciala in saci de plastic timp de 10-12ore Giling Basah , da culoarea inchisa cu tente azurii boabei. Procesarea este semi-spalata , uscarea se face la soare pe patio odata cu sortarea manuala. Aroma spectaculoasa , surprinzatoare care se indulceste odata cu racirea treptata in ceasca. Recomandata la frenchpress.

El Salvador pacamaras
Una din specialitatile central americane Pacamaras este o incrucisare intre o varietate de arabica locala Pacas ( o mutatie naturala de bourbon) si Maragogipe provenit din indonezia. Este o boaba gigant , dezvoltata in Salvador din 1958 . Are o aroma unica de ciocolata fina si fruct , delicata in ceasca. Recomandata pentru consumul la filtru.

India Robusta Ottumani
Prima plantatie din India care a primit certificarea Rainforrest si UTZ . Plantatia are 107ha si se afla in apropierea padurii virgine pe malul raului Barapole. Robusta este o specie diferita de cafea ( cofeea canephora) cu un continut ridicat de cofeina , adaugand la espresso crema , corpolenta si un gust specific blendurilor italiene. Nerecomandata la filtru sau frenchpress  cu o aroma taninoasa, deloc dulce , agresiva , se poate folosi cu rezultate spectaculoase impreuna cu o arabica aromata puternic , in cantitati mici sau cu lapte cald. Numai ca experienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu